Sayfalar

2010/07/11

Serblerin 8 min Bosniya müselmanını qırdığı SREBRENİTSA qetliamından 15 il ötür.

Bundan 15 yıl önce Avrupa’nın ortasında bir katliam yaşandı; Srebrenitza katliamı...

Bosna savaşı sırasında Sırp askerleri, sekiz bin dolayında masum Bosnalı Müslümanı katletti. Srebrenitza, Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan en büyük katliama sahne oldu.

11 Temmuz, katliamın 15’inci yıldönümü, ancak geçen zamana rağmen, yakınlarını kaybeden ailelerin acısı hala taze... 
Hafızalardan silinmeyecek katliamda öldürülen binlerce Bosnalı Müslümanın kalıntıları ise ya hala aranıyor, ya da kimlik tespiti için DNA testinin yapılması bekleniyor.

"Srebrenitza" Güvenli İlan Edilen Bölgeler Arasındaydı

Tarih, 11 Temmuz 1995. Bosna Savaşı’nın üçüncü yılı... 
Srebrenitza, savaş sırasında "Birleşmiş Milletler Güvenli Bölgesi" ilan edilen altı yerden biriydi.

Birleşmiş Milletler gücünün konuşlandığı Srebrenitza, Sırp komutan Ratko Miladic öncülüğündeki Sırp askerleri tarafından kuşatıldı. Daha sonra Birleşmiş Milletler gücünde görev yapan Hollandalı askerlerin nöbet noktalarına saldırı düzenlendi ve 30 dolayında asker rehin alındı.

Bombardımana başlayan ve geri çekilmeleri şeklindeki uyarılara aldırmayan Sırp güçleri, 20. yüzyılın sonunda, Avrupa’nın ortasında, dünyanın gözü önünde katliam gerçekleştirdi. 
Hedefde Erkekler ve Erkek Çocuklar Vardı
Sırp askerlerin Srebrenitza’ya girmesinin ardından 30 bin dolayında Bosnalı Müslüman otobüslerle bölgeyi terketti.

Otobüslere bindirilerek gönderilenlerin çoğunun kadın, çocuk ve yaşlılar olduğu dikkatten kaçmadı. Yani, katliamda Sırpların hedefinde Bosnalı erkekler ve erkek çocuklar vardı. 
Sırp askerler, ailelerinden koparılan sekiz bin dolayında Bosnalı Sırp’ı gözlerini kırpmadan öldürdü. Kimi kaçmaya çalışırken katledildi, kimi kurşuna dizildi... Masum siviller, öldürüldükten sonra toplu mezarlara gömüldü..

Katliamın üzerinden 15 yıl geçmesine rağmen, bölgede hala toplu mezarlar ortaya çıkarılıyor. Kimlik tespiti yapılanların kalıntıları, her yıl 11 Temmuz’da Srebrenitza’nın kuzeyindeki Potocari’ye defnediliyor. Bu yılki tören için 775 mezar kazılmış durumda.

Katliamın Sorumlularına Gelince

Savaş sırasında Binlerce Müslümanın ölümünden sorumlu tutulan Sırp lider Radovan Karaciç, Lahey’de Birleşmiş Milletler savaş suçları mahkemesinde yargılananlar arasında.

İnsanlığa karşı suç işleme ve soykırımla suçlanan Karaciç, bunların tümünü reddediyor.

Soykırımla suçlanan Ratko Miladiç ise hala aranıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder