Sayfalar

2010/04/18

ERMENİ ESİRLİYİNDEKİ BACIDAN MEKTUB


"Miss Azerbaycan-2010"un menyusuna


Salam, eziz qardaşım. Yeqin ki. meni tanımadın? Yeqin ki, menim sesimi, sifetim cizgilerini unutmusan? Yadindadırmı, nedense qorxanda sene sıgınırdım? Yadındadırmı anam meni mektebe sensiz qoymazdı? Sense menim çantamı götürer, hetta yorulanda qucagına alardın. Bes ev tapşırıqlarına nece kömek etdiyin yadındadırmı? Çox zeif ve cansız oldugumdan tez yorulardım. Sense anadan gizlince menim ev tapşırıqlarımı yazardın.
Yadındadır qonşunun oglu? Atanın aldıgı yaylıgı elimden alıb qaçmışdı, az qala onu öldürecekdin. Yazıq uşagı nene elinden gucle aldı ve seni möhkem danladı. Yadındadırmı, ata hemişe bizi sene tapşırardı? Deyerdi ki, men evede olmayanda evin kişisi sensen. Onda sen yere-göye sıgmırdın, anam ve hetta qoca nenem senden çekimerdi.
Yadındadırmı, böyük bacımıza elçi gelende nece hiddetlenmişdin? Deyirdin ki, men bacımı heç kese veren deyilem.
Tanıdın, deyesen, meni! Tanıdınmı, öz körpe mesum bacını? Tanıdınmı atamızın sevgi ile beslenen emanetini? Tanıdınmı nevazişden gülümseyen, şıltaqlıq yagan çöhremi?

Niye cavab vermirsen? Niye dillenmirsen? Olmaya, çox deyişmişem? Niye üzünü menden gizledirsen? Meni sevmediyini, meni unutdugunu düşüne bilmirem. Tanıdı gözlerin, tanıdı esirlikde olan bacını? Tanıdın, 17 il bundan evvel ayrıldıgın bacını?
Yadındadırmı, şehid anamın qolları arasınadan meni qoparanda nece qışqırırdım, nece nale çekirdim? Ürkek baxışlarımıa ermeni vehşilerinin ele hey sifetlerine baxıb çırpınırdım.
Düz 17 ildir men bele çırpınıram, düz 17 ildir men bele nale çekirem, düz 17 ildir men kömeksizem, düz 17 ildir saçlarımdan sürüklenirem.

Tesevvür edirsenmi, körpe quzunu dövreye alan canavar sürüsünü? Tesevvür edirsenmi onların köpüklenen agzını, agaran yırtıcı dişlerini, qan örtmüş qırmızı gözlerini?
Düz 17 ildir bu sürünün pencesi altındayam. Burda yaylıq lazım olmasa da her gün atamın men yaylıq alıb geleceyini gözleyirem. Qardaş, qurban olum, hirslenme, yaylıgı öz isteyimle çıxarmamışam. Yaylıgımı esir götürülen günden çıxarıblar.

Yeqin ki, menim tay-tuşlarımın çoxu ali tehsil alıb işleyirler. Her halda aile quranları da az olmaz. Bu 17 il sizde tez gelib keçer, mence. Yeqin ki, her gün daha çox, daha yaxşı yaşamaq barede düşünürsüz. Amma biz! Biz bu 17 ildir her gün, her saat ruhen, ya cismen ölürük.

Fikirleşme ki, biz naümidik. Yox-yox ele deyil, biz de yaşamaq isteyirik! Ancaq bir gün, bir an, bir göz qırpımı. Çox teşnesiyik bele yaşamagın. Teeccüblenme! Bu yaşamaq Allah qovuşmaqdır, cismen ölmekdir.

Az qala yadımdan çıxmışdı: buralarda söz-söhbet gezir ki, Vetende gözellik müsabiqesi keçirecekler? Buradaki esir Azerbaycan qadınlarına bir neçe teşkilatdan teklifler gelmişdi. Şertler ise bele idi: yarışmaya yarıçılpaq qoşulmalı. O zaman qalib gelmiş esir qadın azad buraxılır. Hemd olsun Allaha ki, buna heç bir müselman azeri xanımı razı olmadı.
Biz çox yaxşi derk edirik ki, son dönüş yerimiz Allah dergahıdır. Qiyamet günü yaradana ne cavab vererik?! allah iradevi günah edenleri cehennem sakinlerinden qerar verer. İradevi günah edenleri xanım Fatimeden, xanım Zeynebden uzaq salar - teeccüblenme bütün bunları bize başa salan, öyreden esir analarımız var.

Ele bu sebebden müveqqeti seadeti ebedi seadete deyişmeliyik. Fikirleşdik ki, düşmenin iyrenc tehqirine, zülmüne dözmek olar. Allahın danlagına, cezasına ise yox. Biz özümüzden çox sizden nigaranıq. Bilirsen, burda düşmen aşkardadır. Vetende ise tanınmır. Burada bize bir az qırıntı yedizdirib, sonra zencirleyirler, orada ise siz bol nemetler içerisinde olan azad insanlarsız. amma çalışın ki, düşmen sizi zeherli qidalarla yedizdirib, meneviyyatsızlıq buxovları ile zencirlemesin.
Sehv etmiremse, bednam müsabiqenin keçirilmesine 500 min avro xerclemek isteyirler. Bu meblege belke de 10-15 esir azerbaycanlı qdını xilas etmek olar. Men onların içerisinde olmasam da olar. Çünki men artıq yaşayıram. Çünki cismime edilen zülmü ruhum kenardan seyr edir.
Esir Azerbaycan qadınlarının bir xahişi de var. Eger müsabiqe keçirilse, münsifler heyyetinde bize de yer versinler. Biz orada olsaq da, siz bizi görmeyeceksiniz!.....

Elqızı Qarabaglı

P.S. Hal-hazırda ermeni esirliyinde 400-den çox azerbaycanlı qadını var. Bunlardan 16-sı azyaşlı uşaqlardır.


Bütün hüquqlar qorunur.
İstinad: www.deyerler.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder